Megválaszolva

Mikor számít a CPU szál és mikor a sebesség?

Az interneten csak 1-1 cikkben van 1-1 félmondat, hogy milyen esetben számít az, hogy egy CPU-ban 4 mag és 4 szál van vagy 4 mag és 8 szál van (nyilván itt beszélhetünk arról is, hogy 6 mag és 12 szál, a lényeg, hogy több szál van mint amennyi mag van vagy azonos a szál és a mag mennyisége). Arra lennék kíváncsi, hogy:

 1. Milyen programok esetén / milyen esetben számít, hogy több szál van?
 2. Milyen programok esetén / milyen esetben számít, hogy magasabb legyen az órajel és annyi szál legyen mint amennyi mag?
 3. Mitől jobb a mag számánál több szál mint a mag számával azonos szál?
Újonc 2019.06.18 | CPU PC processzor számítógép | Gyakori kérdések » Számítástechnika » Egyéb számítástechnika kérdések » Mikor számít a CPU szál és mikor a sebesség?
Hozzászólok »
A válaszok (1 db)
 • A két nagy processzorgyártó (AMD / Intel) az átlag felhasználóknak két típusú CPU-t árul.

  • Az egyik, amelyiknél a logikaiszálak egyenlő a magszámmal. Például 4 core (mag) / 4 thread (logikaiszál), 6c/6t vagy 8c/8t.
  • A másik, amikor a processzorban engedélyezve van a hyperthreading másnéven a logikaiszálak. Ekkor a magszámot meg kell szorozni 2-vel. Például: 4c/8t, 6c/12t vagy 8c/16t.

  A hyperthreading lényege, hogy a processzor virtualizál még egy magot. Így a kiszámítandó feladatokat meg tudja osztani. Mivel ez csak egy virtualizáció, ezért nyilván nem 200%-os sebesség növekedést kapunk, hanem átlagba kb csak 30%-ot, de nyilván 30% plusz jól jön.

  Az Intel alapból consumer piacon (átlag felhasználók, mint mi) nagyon nem kedves módon csak nagyon kevés CPU-ban engedélyezi a hyperthreadinget, amelyiknél engedélyezi az a nagyon drága, általában a felsőbb kategóriás termékeinél (i7, i9), de itt se mindegyiknél. Ezeknél általában 6c/12t vagy 8c/16t van. Illetve a spórolás miatt a nagyon alacsony szegmensben ahol csak 2 mag van így 2/4 lesz. Illetve az Intel CPU-t 2018-ban és 2019-ben kijövő sok sebezhetőség miatt (pl Spectre) miatt a hyperthreading funkciót nagyon megnyesték. A 10nm-en kijövő új CPU-knál elvileg már hardveresen is védve lesznek, kb 2020-ban érkeznek.

  Az AMD már a közép kategóriától engedélyezi, hogy a CPU logikaiszálakat is használjon. R5, R7, R9. Illetve a 2018 és 2019-ben kijövő CPU sebezhetőségekre hardveresen védett.

   

  1a. Milyen programok esetén / 1b. milyen esetben számít, hogy több szál van?

  1b.

  • Ha az operációs rendszer felöl nézzük, akkor ebben az esetben azért hasznos a több logikaiszál, mert így több erőforrása van a számítógépnek és szét tudja osztani több logikaiszálra a feladatokat. Ez akkor hasznos nagyon, ha sok böngésző ablakot megnyitsz, filmet nézel és emelet még sok más alkalmazás fut egyszerre.
  • Ha például YouTuber vagy és streemelsz élőben a YouTubera esetében: ha nincs streemelés, akkor például egy 4/4-es 6/6-os processzor szépen lefuttatja a játékot (mondjuk manapság már vannak 8-10 magig is skálázódó játékok). De amint ezt streemelni akarod, akkor már a hyperthreading nélküli CPU egy jobb Full HD / 1440p-nél nagyon hamar elfogy az ereje, de egy 6/12 CPU már vélhetően ki tudja szolgálni. Hiszen „12 mag” segítségével megy a számolás és a videó kódolása.
  • Játék esetében: 2019-ben már egyre több játék kihasznál sok magot, ezért nyilván egy 6/6-nál egy azonos típusú, de bekapcsolt hsyperthreadinggel, 6/12-es („12 magos”) már jobban szerepelhet. Továbbá a multikban van hatalmas előnye és plusz ereje a sok magos / szálas CPU-nak. Pl. egy 60 fős multi játéktér nagyon sok CPU számítást igényel ide akár egy 6/12-es CPU is kellhet (még a 4/8 is kevés tud lenni).

  1a.

  Programoknál az a kérdés, hogy hogyan írták meg a programot. Ha sok magra skálázódig a program, akkor hasznos a sok mag, de ha nem, akkor nem számít. Mivel egyre több a CPU-kban a mag, ezért kezdenek átállni arra, hogy egyre többet használjanak ki. De például a videóvágás / exportálás az egy nagyon CPU igényes feladat ide hasznos, ha van egy 32/64 szálas CPU-d.

   

  2. Milyen programok esetén / milyen esetben számít, hogy magasabb legyen az órajel és annyi szál legyen mint amennyi mag?

  Az 1a. pontban leírtam, hogy attól függ, hogy a program készítői hogyan írták meg a programot. Ha ki tudja használni a program a magokat, akkor nyilván egy pl egy 6/12-os CPU 4GHz-en erősebb egy 6/6-os 4GHz-nél.

   

  3. Mitől jobb a mag számánál több szál mint a mag számával azonos szál?

  A fentiekben választ adtam erre is.

  Professzor helyettes 2019-06-18 22:13:35
  Hozzászólok »

  Tudod a választ? Kérdésed van?