Mai névnap – Milyen névnap van ma? + Története
Mai névnap: Erhard, Ákos, Döme.

A középkor óta vált tradícióvá a névnapok ünneplése a katolikus és a keleti ortodosz országokban. A világ bizonyos területein az ünneplésüket megtartották, de már nem kapcsolódik szorosan a keresztény hagyományokhoz. Például a magyarok, a csehek, lengyelek, románok, szlovákok és a skandináv és a balti országok lakói a mai napig ünneplik. Viszont nem ünneplik például az angolszász országokban, Hollandiában és Franciaországban.

Ezen a napon gyakran apróságokkal meg szoktuk ajándékozni egymást vagy legalább felköszöntjük valamilyen formában az adott személyt. A névnapok egy része a szentek egyházi ünnepnapján alapul. Magyarországon kevésbé jelentős a súlya, mint a szülinapnak, hiszen nem olyan személyes (sőt sokan nem is tartják).

Ünneplése és köszöntése Magyarországon

Ma egy modern szokásnak tűnik, pedig a köszöntése egy régebbi hagyomány. Korábban a fontosabb szentek nevei kerültek be a naptárba és ezekhez az ünnepekhez különféle népszokások kapcsolódtak. Főleg az őszi és a téli ünnepekhez kötődtek a köszöntési szokások.

Ahogy a híresebb szentek névnapja mellé a naptárban egyre több naphoz kötöttek egy ünnepet, úgy változtak a szokások is. Bővült a naptár és az egyházi-naptári ünnepek mellett társadalmi ünneppé is vált.  A római katolikus, a református és egyéb felekezetek viszont más-más napot jelöltek meg egy névhez. Így alakult ki, hogy a hagyományos utónevek esetében az éves naptár több azonos névnapot is tartalmaz.

A XVIII századtól folyamatosan változott, bővült az ünneplése és a köszöntésének a szokása. A szentekhez tartozó ünnepek és a nevekhez tartozó névnapi népszokások mellett kialakult a rokonok köszöntése és a gazda és gazdasszony névnap megünneplés szokása. Míg a közeli rokon köszöntés szokása egy zárt családi ünneppé vált, a gazda és a gazdasszony ünneplése egy nagyobb társadalmi eseménnyé szélesedett. Gyakran a falú teljes lakossága részt vett az ünneplésében.

A mai szokások pontos eredetéről nincs pontos feljegyzés, de már Arany János is említette versében ezt a szokást. A magyar keresztnevek ünneplése tehát egy régi hagyomány, melyet a mai korban is megtartottunk. A magyar naptár igen részletesen jelzi, hogy ma milyen névnap van.

Érdekesség, hogy míg a magyar utónevek meghatározása a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének feladata, addig az adott naptár kialakítására nincs semmilyen szabály. Gyakorlatilag a naptár készítője határozza meg, hogy milyen névnap van ma. De a naptárak igazodnak a bevált szokásokhoz.

Itthon alapvetően szokás az ünneplése és köszöntése. Maga az ünneplés mértéke személy, társaság és család függő. Néhányan nagyobb jelentőséget adunk ennek az ünnepnek, néhányan pedig szinte egyáltalán nem ünneplik.  Van, ahol egy szűk családi ünnep, máshol inkább a baráti társaság számára fontos összejövetel. De általánosságban az öregebb korosztály jobban odafigyel erre a szokásra és inkább nagyobb hangsúlyt fektet rá, mint a szülinapra így kisebb figyelem kerül a korára. Többször előfordul, hogy a többször szerepel egy adott név a naptárban, ebben az esetben az adott illető személyesen el tudja dönteni, hogy melyik nap ünnepli.

A mai szokások és az illem szerint érdemes tisztában lenni azzal, hogy éppen kinek a neve napja van ma, hiszen illik valamilyen módon köszönteni az aktuális névnapost. A közeli ismerős és rokon köszöntése apró ajándékkal, hölgyeknek virággal egy kedves szokás. Egy üdvözlőkártya, egy telefonhívás, egy SMS,  egy Email vagy egy közösségi oldalon tett névnapi köszöntő még a távoli ismeretség esetén is jó ötlet lehet.

Az ünneplése vagy a köszöntésének elmaradása ugyanis egy olyan személy esetén, akinek ez fontos, egy kedves és udvarias gesztus. Ha elmarad, az esetleg kellemetlen lehet. Míg egy olyan személy felköszöntése, aki mint a szokást nem tartja, egyáltalán nem kellemetlen. De a visszajelzést illik komolyan venni és az elkövetkező évben már kerülni kell a felesleges emlegetését.

Magyar névnapok listája dátum szerint
Ünneplése és köszöntése a világban

Február havi névnaplista az 1712-es rendhagyó
svéd kalendáriumból (február 30!)

A névnap ma már a nehezen felejthető el és szinte mindenki tudja, hogy kinek a neve napja van ma. De nem mindenhol, nem minden országban fontos ünnep.

Magyarországon kívül még számos országban szokás az ünneplése. A szlovákok, csehek, lengyelek, románok és egyes skandináv államok lakosai az ünneplését megtartották. Sőt néhány országban – mint Lengyelország – a névnap a születésnappal szinte azonos fontosságú.

Van néhány ország, ahol a szentekhez tartozó névnap ünneplése maradt szokás, mint például a balti államok ortodox hagyományú népei (pl. görögök, szerbek, bolgárok).

Viszont számos országban nem létező ünnep és köszöntése sem szokás vagy kiment a divatból. Ilyen például Hollandia és Franciaország, a balti államok katolikus országai (pl. szlovének, horvátok) és az összes angolszász ország (pl. Nagy Britannia, Amerikai Egyesült Államok stb).

A mai világban, amikor akár a munkahelyen, akár a baráti társaságban előfordulhatnak más nemzetből származókkal vagyunk közeli kapcsolatban érdemes tisztában lenni, hogy a névnap ünnepélése vagy a köszöntése az adott személy esetében mennyire szokás.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy kinek a neve napja van ma, mind a magyar, mind pedig az adott ország naptára szerint, ha abban az országban szokás az ünneplése. És ha az adott személy szokása szerint is fontos vagy tartja a köszöntésének szokását, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy valamivel kedveskedjünk neki. Mert egy jó lehetőség a távolabbi ismerősök és a munkatársak köszöntésére.

Országok szerint

Bulgária
A névnapok szinte mindig a keleti ortodosz bolgár ünnepségekkel vannak társítva. Fontos és széleskörűen elterjedt ünnepek ezek az országban. Népszerű kívánságok: Bízok benne, hogy hallani fogod a neved az unokád és a dédunokádtól.

Horvátország
Alapvetően a katolikus napatárban szereplő szentek neve napjait ünneplik. Az általunk ismert névnapi köszöntéses, ajándékozásos szokás nem jellemző.

Finnország
A svédek mellett a Finnek is nagyon erős tradícióval rendelkeznek. A 17. és a 18. század óta terjedt el. Először a felső osztályba tartozók ünnepelték meg a keresztnevük napját, de a 20. elejére már minden osztályban és korosztályban népszerű volt és hagyománnyá vált.

Németország
Nagyon népszerű volt már-már fontosabb volt, mint a szülinap (főleg a nyugati régiókban és a déli katolikusok között). De a II. világháború után az 1950-es évektől szinte teljesen eltűnt még a katolikus családok közül is.

Angolul: Name day.

Kerdezdmeg.hu - Gyakori kérdések és válaszok helye

Készítette: BG-design - Honlapkészítés »
©2019 Minden jog fenntartva. | A Honlap tesztüzemben működik. Verzió: 0.9. | Felhasználási feltételek

Hasznos volt? MEGOSZTOM!