[ Mai névnap 2023 ] – Milyen névnap van ma? + Története
Mai névnap

[stdailytip group=”Tip” date=”show” title=”show”]

 

 

A mai névnap szokásainak kialakulása, története és köszöntése a világban.

A mai névnap szokásai a középkor óta váltak tradícióvá a katolikus és a keleti Orthodox országokban. A világ bizonyos területein az ünneplésüket megtartották, de már nem kapcsolódik szorosan a keresztény hagyományokhoz. Például a magyarok, a csehek, lengyelek, románok, szlovákok és a skandináv és a balti országok lakói a mai napig ünneplik. Viszont nem ünneplik például az angolszász országokban, Hollandiában és Franciaországban.

Ezen a napon gyakran apróságokkal meg szoktuk ajándékozni egymást vagy legalább felköszöntjük valamilyen formában az adott személyt. A mai névnapok egy része a szentek egyházi ünnepnapján alapul. Magyarországon kevésbé jelentős a súlya, mint a szülinapnak, hiszen nem olyan személyes (sőt sokan nem is tartják).

INGYENES külföldi utalás £500-ig. Hogyan működik? – Wise (Transferwise)

Részletek »

Mai névnap ünneplése és köszöntése Magyarországon

Mai névnapok egy modern szokásnak tűnnek, pedig a köszöntése egy régebbi hagyomány. Korábban a fontosabb szentek nevei kerültek be a naptárba és ezekhez az ünnepekhez különféle népszokások kapcsolódtak. Főleg az őszi és a téli ünnepekhez kötődtek a köszöntési szokások. A névnapok Magyarországon jelentős hagyományokkal rendelkező ünnepek.

Ahogy a híresebb szentek névnapja mellé a naptárban egyre több naphoz kötöttek egy ünnepet, úgy változtak a szokások is. Bővült a naptár és az egyházi-naptári ünnepek mellett társadalmi ünneppé is vált.  A római katolikus, a református és egyéb felekezetek viszont más-más napot jelöltek meg egy névhez. Így alakult ki, hogy a hagyományos utónevek esetében az éves naptár több azonos névnapot is tartalmaz.

A XVIII századtól folyamatosan változott, bővült az ünneplése és a köszöntésének a szokása. A szentekhez tartozó ünnepek és a nevekhez tartozó névnapi népszokások mellett kialakult a rokonok köszöntése és a gazda és gazdasszony névnap megünneplés szokása. Míg a közeli rokon köszöntés szokása egy zárt családi ünneppé vált, a gazda és a gazdasszony ünneplése egy nagyobb társadalmi eseménnyé szélesedett. Gyakran a falú teljes lakossága részt vett az ünneplésében.

A mai névnapi szokások pontos eredetéről nincs pontos feljegyzés, de már Arany János is említette versében ezt a szokást. A magyar keresztnevek ünneplése tehát egy régi hagyomány, melyet a mai korban is megtartottunk. A magyar naptár igen részletesen jelzi, hogy milyen névnap van ma.

Érdekesség, hogy míg a magyar utónevek meghatározása a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének feladata, addig az adott mai névnap naptár kialakítására nincs semmilyen szabály. Gyakorlatilag a naptár készítője határozza meg, hogy milyen névnap van ma. De a naptárak igazodnak a bevált szokásokhoz.

A névnapokat általában családtagok, barátok és ismerősök között ünneplik, és a legtöbb esetben ajándékokat, virágokat és üdvözlőlapokat küldenek az érintett személynek (akár online). Az ünnep alkalmával gyakran tartanak családi ebédeket vagy vacsorákat.

A névnapok jelentősége az évek során csökkent Magyarországon, de még mindig fontos része a családi és baráti kapcsolatoknak, és sok ember ünnepli a saját és mások névnapját. Maga az ünneplés mértéke személy, társaság és család függő. Néhányan nagyobb jelentőséget adunk ennek az ünnepnek, néhányan pedig szinte egyáltalán nem ünneplik.  Van, ahol egy szűk családi ünnep, máshol inkább a baráti társaság számára fontos összejövetel. De általánosságban az öregebb korosztály jobban odafigyel erre a szokásra és inkább nagyobb hangsúlyt fektet rá, mint a szülinapra így kisebb figyelem kerül a korára. Többször előfordul, hogy a többször szerepel egy adott név a naptárban, ebben az esetben az adott illető személyesen el tudja dönteni, hogy melyik nap ünnepli.

A mai névnapi szokások és az illem szerint érdemes tisztában lenni azzal, hogy éppen kinek a neve napja van ma, hiszen illik valamilyen módon köszönteni az aktuális névnapost. A közeli ismerős és rokon köszöntése apró ajándékkal, hölgyeknek virággal egy kedves szokás. Egy üdvözlőkártya, egy telefonhívás, egy SMS, egy Email vagy egy közösségi oldalon tett névnapi köszöntő még a távoli ismeretség esetén is jó ötlet lehet.
Az ünneplése vagy a köszöntésének elmaradása ugyanis egy olyan személy esetén, akinek ez fontos, egy kedves és udvarias gesztus. Ha elmarad, az esetleg kellemetlen lehet. Míg egy olyan személy felköszöntése, aki mint a szokást nem tartja, egyáltalán nem kellemetlen. De a visszajelzést illik komolyan venni és az elkövetkező évben már kerülni kell a felesleges emlegetését.

Magyar névnapok listája dátum szerint

Mai névnap ünneplése és köszöntése a világban

A mai névnap ma már nehezen felejthető el és szinte mindenki tudja, hogy kinek a neve napja mikor van. De nem mindenhol, nem minden országban fontos ünnep.

Magyarországon kívül még számos országban szokás az ünneplése. A szlovákok, csehek, lengyelek, románok és egyes skandináv államok lakosai az ünneplését megtartották. Sőt néhány országban – mint Lengyelország – a névnap a születésnappal szinte azonos fontosságú.

A mai névnapot fent találod, ez pedig a Február havi névnap lista az 1712-es rendhagyó svéd kalendáriumból (február 30!)

A mai névnapot fent találod, ez pedig a Február havi névnap lista az 1712-es rendhagyó
svéd kalendáriumból (február 30!)

Van néhány ország, ahol a szentekhez tartozó névnap ünneplése maradt szokás, mint például a balti államok ortodox hagyományú népei (pl. görögök, szerbek, bolgárok).

Viszont számos országban nem létező ünnep és köszöntése sem szokás vagy kiment a divatból. Ilyen például Hollandia és Franciaország, a balti államok katolikus országai (pl. szlovének, horvátok) és az összes angolszász ország (pl. Nagy Britannia, Amerikai Egyesült Államok stb).

A mai világban, amikor akár a munkahelyen, akár a baráti társaságban előfordulhatnak más nemzetből származókkal vagyunk közeli kapcsolatban érdemes tisztában lenni, hogy az ünnepélése vagy a köszöntése az adott személy esetében mennyire szokás.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi a mai névnap, mind a magyar, mind pedig az adott ország naptára szerint, ha abban az országban szokás az ünneplése. És ha az adott személy szokása szerint is fontos vagy tartja a köszöntésének szokását, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy valamivel kedveskedjünk neki. Mert egy jó lehetőség a távolabbi ismerősök és a munkatársak köszöntésére.

Országok szerint a mai névnap ünneplése

Bulgária
A névnapok szinte mindig a keleti Orthodox bolgár ünnepségekkel vannak társítva. Fontos és széleskörűen elterjedt ünnepek ezek az országban. Népszerű kívánságok: Bízok benne, hogy hallani fogod a neved az unokád és a dédunokádtól.

Horvátország
Alapvetően a katolikus napatárban szereplő szentek neve napjait ünneplik. Az általunk ismert névnapi köszöntéses, ajándékozásos szokás nem jellemző.

Finnország
A svédek mellett a Finnek is nagyon erős tradícióval rendelkeznek. A 17. és a 18. század óta terjedt el. Először a felső osztályba tartozók ünnepelték meg a keresztnevük napját, de a 20. elejére már minden osztályban és korosztályban népszerű volt és hagyománnyá vált.

Németország
Nagyon népszerű volt már-már fontosabb, mint a szülinap (főleg a nyugati régiókban és a déli katolikusok között). De a II. világháború után az 1950-es évektől szinte teljesen eltűnt még a katolikus családok közül is.

Dánia

A dánoknak van saját naptáruk a (dán „navnedag”). Azonban a névnap ünneplésének szokása Dániában gyakorlatilag ismeretlen, és kevés dán tudja, mikor van a saját neve napjuk.

Horvátország
Horvátországban (horvát: imendan) egy nap, amely megegyezik a katolikus naptárban szereplő dátummal, amikor az adott szentek napját ünneplik. Annak ellenére, hogy az ünneplése kevésbé szokásos, mint a születésnap, a névnapon sokkal több ismerős köszönt fel. Ennek oka az a tény, hogy a születési nap ritkán ismert.

Franciaország

Franciaországban (franciául: fête du prénom) régóta nagyon fontos szerepet játszanak a mindennapi kultúrában, és hagyomány volt egy kis ajándékot adni egy barátnak vagy családtagnak ezen alkalomadtán.
Lengyelország

Hagyományosan (lengyelül: imieniny) ugyanolyan fontos, mint a születésnap. A születésnap azonban egyre népszerűbb és fontosabb, különösen a fiatalabb generációk körében. A helyi naptárak gyakran tartalmazzák az adott napon ünnepelt neveket.

Lettország

Mai napig nagy hagyománya van a mai névnapok ünneplésének. A lett naptárak legfeljebb 5 nevet tartalmaznak az egyes napokon – évente kröülbellül 1000 nevet ünnepelnek. De a közelmúltban megjelentek már a kibővített naptárak is, mely akár 5 000 nevet is tartalmazhat egy évre levetítve. Február 29. a névnappal nem rendelkezők névnapjainak népszerű ünnepe; egy másik ilyen dátum a május 22. Azok, akiknek nincs névnapja a hétköznapi kalendáriumban, számos változatban élvezhetik az ünneplés időpontját – február 29-én vagy május 22-én, és ha a nevük a bővített naptárban vagy az egyházi naptárban szerepel, az ott feltüntetett dátum (tehát szökőévben az ilyen személy 2-4 dátum közül választhat, hogy mikor ünnepeljen) A lett névnaptárat egy-két éves időközönként frissítik; bárki javasolhat nevet a naptárnak, általában az Állami Nyelvi Központhoz („Valsts valodas centrs”) küldött jelentkezés útján. Az ünneplés nagyon hasonlít a születésnapi ünneplésre. Népszerű a munkahelyen ünnepelni – általában a névnaposok készítenek falatokat a jóakaróknak, napközben pedig sorra érkeznek a kollégák virággal, édességgel, apró ajándékokkal. Néha, különösen a kisebb társaságokban, meghatározott időpontot jelölnek ki a fő ünnepségekre.  Az iskolában édességgel érkeznek az osztálytársak és a tanárok. Az otthoni megünneplése hasonló a születésnaphoz, bár a születésnap és a névnap között eltelt idő függvényében változhat; általában a családtagokkal együtt esznek tortát és ajándékokat kapnak. Egyes családok a névnapjukat is jobban ünneplik, mint a születésnapjukat, ha a névnap egy sokkal szebb évszakra esik. Például: nagyobb valószínűséggel szerveznek nagy bulit egy névnapra, amely a nyári hónapokra esik, mint egy születésnapot a rossz idős hónapokban (késő ősz vagy tél). Lettországban a névnapok értékes hagyomány. Nagyon sok öröm társul hozzá, és visszaemlékezni szép gesztus.

Szlovénia

Széles körben ünnepelték és a születésnapi ünnepségekkel szemben részesítették előnyben a II. Világháború után a kommunizmus megjelenéséig. Manapság, bár a hagyomány még nem teljesen szűnt meg, de elsősorban az idős emberek körében maradt fent a hagyomány.

Görögország

Görögországban és Cipruson a hasonló módon ünneplik, mint a születésnapot, attól eltekintve, hogy értelemszerűen, hogy milyen ajándékot várnak (például nincs születésnapi torta).  Az ókor óta erős görög hagyomány volt az újszülött gyermekek egyik nagyszülőjükről való elnevezése. Ennek eredményeként gyakori volt az azonos nevek a családtagok között. A görög ortodox egyház az év minden napját legalább egy (általában egynél több) szent vagy mártír emlékére szentelték. Ha valakit szent után neveztek el, akkor általában nagy ünnepet rendeznek a neve napján. Görögországban és Cipruson sok név a pogány görög ókorból származik, és lehet, hogy nem létezik azonos nevű keresztény szent. Ebben az esetben dönthet az illető úgy, hogy ő nem tartja névnapot (hiszen nincs dedikált nap rá) vagy Minden Szentek napján tartja. A névnapok túlnyomó többsége minden évben ugyanazon a napon van; néhány kivételtől eltekintve, melyek  a húsvéthoz közvetlenül vagy közvetve társított nevek, és így azok időpontjaik mozognak.

Egy névnapi köszöntés. Svéd festő (Fanny Brate) a névnapi ünnepség előkészületét ábrázolja, Olaj, vászon 1902

Egy névnapi köszöntés. Svéd festő (Fanny Brate) a névnapi ünnepség előkészületét ábrázolja, Olaj, vászon 1902

Olaszország

„Onomastico”-nak nevezik az olaszok. Az ünneplése fenn maradt és a mai napig tartják, állatába, mint nálunk egy kis ajándékot vagy virágot adnak egymásnak.

Ukrajna

Általában az ukrán ortodox és katolikus egyházak ünnepeivel társulnak, amikor egy szent megszületett.

Csehország

Az ünneplésének a szokása továbbra a is fenn maradt, de nem olyan fontos, mint a szülinap. Gyakran barátokkal vagy munkatársakkal közösen tartanak kis összejövetelt. Régebben a törvény tiltotta, hogy bármilyen nevet adjon a szülő a gyereknek, de ez mostanra megváltozott. Ennek ellenére gyakran a naptárban lévő általános nevek közül választanak. Ha nagyon nem mindennapi a név, akkor egy speciális intézetnek kell elbírálnia a név engedélyezhetőségét.

Spanyolország

Egészen a közelmúltig a névnap ünneplése széleskörben elterjedt volt. Manapság jellemzően csak a hagyományokat jobban követő családoknál maradt fent a szokás (többnyire a katolikus vallást követők között). Az ajándékok és ünnepi partik szinte teljesen eltűntek.

Oroszország

A mai napig ünneplik, de a fontossága nagyon sokat kopott. Az 1917-es októberi orosz forradalom előtt a névnap már-már fontosabb volt, mint a szülinap. Az orosz császári családnál is hagyomány volt, hogy ajándékokat adtak, például gyémántot vagy gyöngyöt.

Az ünnep hagyománya az orosz művészetben, irodalomba és a színházakban is jelen volt például Anton Pavlovics Csehov által írt Három nővérben is (a teljes első felvonásban Irina névnapját ünnepli a négy testvér) vagy Lev Nyikolajevics Tolsztoj – Háború és béke című regényében a Rostov család ünneplik.

Mai névnap angolul: Name day.
Mai névnap hollandul: Namenstag
Mai névnap spanyolul: Onomástico
Mai névnap franciául: Fête du prénom
Mai névnap olaszul: Onomastico
Mai névnap lengyelül: Imieniny
Mai névnap oroszul: Именины
Mai névnap finnül: Nimipäivä

Felhasznált forrás: Wikipédia.

INGYENES külföldi utalás £500-ig. Hogyan működik? – Wise (Transferwise)

Részletek »

Kerdezdmeg.hu - Gyakori kérdések és válaszok helye

Készítette: BG-design - Honlapkészítés »
©2019 Minden jog fenntartva. | A Honlap tesztüzemben működik. Verzió: 0.9. | Felhasználási feltételek