Megválaszolva

1 csomó mennyi km/h?

Hajóknál használt csomónak mennyi a km/h óra értéke?

Professzor helyettes 2018.12.02 | | Gyakori kérdések » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » 1 csomó mennyi km/h?
Hozzászólok »
A válaszok (2 db)
 • 1 csomó = 1,852 km/h.

  A csomót a hajózásban és a repülésben használják. A tengeri mérföld óránkénti sebessége.

  A sebesség mértékegysége a hosszúság és az idő mértékegységének hányadosa. A hétköznapi beszédben a kilóméter per óra (km/h) az elterjedt, de az SI mértékegységrendszerben a sebesség mértékegysége a m/s.

  Képlete:

   

  Csomómérésre használt hagyományos eszközök

  Fanatikus tag 2018-12-02 17:24:08
  Hozzászólok »

  A „csomó” (knot) a hajózási sebesség mérésekor használt mértékegység, és megfelel a tengeri mérföldön (nautical mile) mért távolság óránkénti sebességének. Tehát 1 csomó kb. 1,852 km/h.

  A csomót általában hajózás és repülés területén használják, mivel ezekben a területeken a sebesség mérése tengeri mérföldben és lági mérföldben történik, és a csomó az egyik leggyakrabban használt mértékegység. A csomóval történő sebességmérés előnye, hogy nem függ a hőmérséklettől, a nyomástól és a relatív páratartalomtól, ami más egységeknél jelentős eltérést okozhatna.

  Érdemes megjegyezni, hogy bár a csomó hivatalosan nem SI mértékegység, a Nemzetközi Mértékegységügyi Rendszerben elfogadott mértékegységekkel való átváltás könnyen elvégezhető. Egy csomó az óránkénti 1,852 km/h sebességnek felel meg, ami azt jelenti, hogy például a 10 csomós sebesség kb. 18,52 km/h, a 20 csomós sebesség pedig kb. 37,04 km/h.

  Senior tag 2023-04-01 20:57:44
  Hozzászólok »

  Tudod a választ? Kérdésed van?