Megválaszolva

Hogy lehet egy pszichológus doktor?

A pszichiáter az orvos, a pszichológus nem. Mégis láttam olyat, hogy dr. XY pszichológus. Ez átverés?

Újonc 2017.06.23 | doktor pszichiátria pszichológia | Gyakori kérdések » Egészség » Mentális egészség » Hogy lehet egy pszichológus doktor?
Hozzászólok »
A válaszok (1 db)
 • Nos, elsőre különböztessük meg a doktor előtag kétféle jelentését.

  Az egyik dr. az aki a diplomája mellé megkapja automatikusan a doktori címet. Ők az: orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek, jogászok és a fogorvosok. Ők elvégzik a saját egyetemi szakjukat és a diploma után használhatják a dr. előtagot. Ezt hívták régen „kisdoktori” fokozatnak.

  És van a „nagydoktori”. Ez gyakorlatilag bármilyen szakmában tehető. A diploma megszerzése után az ember beiratkozik egy doktori iskolába, (azt hiszem 3 év), + pár évet kutatással tült és a végén megszerzi a PhD doktori fokozatot. Ezután használhatja a neve előtt a dr. előtagot.
  Tehát akár egy mezőgazdasági mérnök is lehet dr., sőt akár egy szobrász is, mert van művészeti doktori szint (DLA).

  Mellékszál:
  Eredendően a „kisdoktoroknak” a nevük előtt dr. van, a PhD fokozatnál pedig Dr.-t kell írni.

  A kérdésre pedig a válasz. Igen lehet doktor egy pszichológus:

  Abban az esetben, ha neki van egy orvosi diplomája („kisdoktor”), melyet vagy a pszichológus képzés előtt vagy után szerzett. Akkor ő jogosan használja a dr. előtagot. Ilyen esetben akár gyógyszert is írhat fel. Viszont ebben az esetben az tényleg visszaás, hogy valaki dr. XY pszichológusnak írja magát, hiszen a dr. előtag nem a pszichológus szakmájához kapcsolódik. (Az sima okleveles pszichológus diploma.)

  Abban az esetben pedig, ha ő a pszichológus diploma megszerzése után a pszichológia szakon továbbtanulva megszerezte a PhD fokozatot, akkor szintén jogosult a DR. használatára. Fontos azonban, hogy ebben az esetben továbbra sem orvos, így nem írhat fel gyógyszert.

  És persze van a harmadik eset, amikor teljesen más területen szerzett dr. vagy Dr. fokozata van és e mellett van egy okleveles pszichológus diplomája.

  Tag 2017-06-23 11:47:14
  Hozzászólok »

  Tudod a választ? Kérdésed van?

  • Hasonló kérdések a kategóriában