Megválaszolva

Hogy lehet egy pszichológus doktor?

A pszichiáter az orvos, a pszichológus nem. Mégis láttam olyat, hogy dr. XY pszichológus. Ez átverés?

A válaszok (1 db):
A legjobb válasz

INGYENES UTALÁS £500-ig, külföldre is. Hogyan működik? - Transferwise

Nos, elsőre különböztessük meg a doktor előtag kétféle jelentését.

Az egyik dr. az aki a diplomája mellé megkapja automatikusan a doktori címet. Ők az: orvosok, állatorvosok, gyógyszerészek, jogászok és a fogorvosok. Ők elvégzik a saját egyetemi szakjukat és a diploma után használhatják a dr. előtagot. Ezt hívták régen „kisdoktori” fokozatnak.

És van a „nagydoktori”. Ez gyakorlatilag bármilyen szakmában tehető. A diploma megszerzése után az ember beiratkozik egy doktori iskolába, (azt hiszem 3 év), + pár évet kutatással tült és a végén megszerzi a PhD doktori fokozatot. Ezután használhatja a neve előtt a dr. előtagot.
Tehát akár egy mezőgazdasági mérnök is lehet dr., sőt akár egy szobrász is, mert van művészeti doktori szint (DLA).

Mellékszál:
Eredendően a „kisdoktoroknak” a nevük előtt dr. van, a PhD fokozatnál pedig Dr.-t kell írni.

A kérdésre pedig a válasz. Igen lehet doktor egy pszichológus:

Abban az esetben, ha neki van egy orvosi diplomája („kisdoktor”), melyet vagy a pszichológus képzés előtt vagy után szerzett. Akkor ő jogosan használja a dr. előtagot. Ilyen esetben akár gyógyszert is írhat fel. Viszont ebben az esetben az tényleg visszaás, hogy valaki dr. XY pszichológusnak írja magát, hiszen a dr. előtag nem a pszichológus szakmájához kapcsolódik. (Az sima okleveles pszichológus diploma.)

Abban az esetben pedig, ha ő a pszichológus diploma megszerzése után a pszichológia szakon továbbtanulva megszerezte a PhD fokozatot, akkor szintén jogosult a DR. használatára. Fontos azonban, hogy ebben az esetben továbbra sem orvos, így nem írhat fel gyógyszert.

És persze van a harmadik eset, amikor teljesen más területen szerzett dr. vagy Dr. fokozata van és e mellett van egy okleveles pszichológus diplomája.

Tudod a választ? Kérdésed van?