Hasznos számodra?

  • 0

Megválaszolva

Az SZTK minek a rövidítése? Mit jelent az SZTK?

Budapesti ismerőseim szokták mondani, de mit is jelent az SZTK?

Professzor helyettes 2018.11.18 | mit jelent SZTK | Gyakori kérdések » Egészség » Egészségügyi ellátások » Az SZTK minek a rövidítése? Mit jelent az SZTK?
Hozzászólok »
A válaszok (1 db)

    Hasznos számodra?

  • 0
A legjobb válasz

Az SZTK rövidítés jelentése: Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központja.
Olyan rendelők, egészségügyi intézmények, melynél ingyen ellátnak, ha van érvényes TB-d.

Viszont sajnos az SZTK-k állapota és minősége az utóbbi években nagyon romlik, mivel a kormány innen vesz el nagyon sok pénzt, mert innen könnyű és nem olyan látványos. Bár a fizetésből érezhető részt vonnak le az egészségügy fenntartásához, de az a pénz sajnos nem oda megy. Manapság már ott tartunk, hogy meg kell fontolni a magán klinikák szolgáltatásait (de hogy azt miből tudja egy átlag állampolgár kifizetni…).

Külföldön:
National Health Service (NHS) – Angliában
Centro Sociale per i sindacati – Olaszban
Centro Social para Organizaciones Sindicales – Spanyolban
报告贸易中心的社会保险 – kínában

Történelem:
1950-ben az Elnöki Tanácstörvényerejű rendeletben államosította, és egységes szervezetbe (Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központja, rövidítve: SZTK) vonta össze, a Szakszervezetek Országos Tanácsa (SZOT) felügyelete alá helyezte. A biztosítók vagyonát, kórházaikat, bérházaikat államosították. Az államosítással együtt az 1960-as évektől a mezőgazdasági dolgozók is biztosítottá váltak, majd 1975-ben az egészségügyi ellátást állampolgári joggá vált.

Fanatikus tag 2018-11-18 21:29:45
Hozzászólok »

Tudod a választ? Kérdésed van?