Megválaszolva

Hogyan alszanak a halak?

Alszanak a halak? Mikor alszanak?

Fanatikus tag 2019.01.08 | alvás halak | Gyakori kérdések » Állatok » Halak, akvarisztika » Hogyan alszanak a halak?
Hozzászólok »
A válaszok (2 db)
 • Igen, alszanak. De hal válogatja, hogy hogyan és mikor, nagyon változó. Azért is nehéz megállapítani kívülről, hogy épp alszik-e a hal, mert nincs szemhéjuk.

  Talán így tudom körül írni a legjobban: egy pihenési fázis, amikor részlegesen vagy teljesen öntudatlanok, a testi funkcióikat lelassítják, mozdulatlan testalkatot vesznek fel, csökkentett éberségi – bár a külső jelekre bármikor reagálni tudó – állapotba vonulnak.

  Természetesen az idő sem általánosítható csak maga a ciklus náluk is van napiritmus, a pihenés és az aktív szakasz.

  Illetve nagyon változó, hogy milyen formában jelenik meg az alvás. Például a bohóchal oldalára feküdve alszik az akvárium fenekén, mintha halott lenne. Az aranyhalak például az akváriumban lejjebb ereszkedve csak úgy lebegnek.

  RE: Hogyan alszanak a halak?

  Professzor helyettes 2019-01-08 19:55:07
  Hozzászólok »

  Igen, a halak is alszanak, bár az alvásuk módja eltér a miénktől. A halaknak nincs igazi agyuk, mint az embereknek, így az alvásuk inkább passzív pihenést jelent, amely során az agyuk aktivitása csökken, de a testük folyamatosan működik.

  A halak általában éjszaka alszanak, amikor a fényerő csökken, és a környezetük csendesebbé válik. Az alvásuk időtartama és az alvás állapota fajtól és környezeti tényezőktől függően változó lehet. Néhány hal, például a cápák, az állandó úszásban tartják testüket, míg mások, mint például a pontyok, az aljzatra fekve pihennek. Vannak olyan halak is, amelyek csak rövid időszakokban alszanak, és folyamatosan mozognak az ébrenlétük során.

  Összességében elmondható, hogy a halak alvása eltérő és fajtól függő, de bizonyos környezeti tényezők hatására mindenképpen szükségük van pihenésre.

  Tag 2023-03-12 19:21:39
  Hozzászólok »

  Tudod a választ? Kérdésed van?