Megválaszolva

Mit jelent a DUAL SIM? Milyen a Dual SIM-es telefon?

Az utóbbi időben elég sok telefonnál látom, hogy Dual Sim-es. Pontosan mit takar ez és miért jó és kinek való?

Senior tag 2020.03.25 | | Gyakori kérdések » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mit jelent a DUAL SIM? Milyen a Dual SIM-es telefon?
Hozzászólok »
A válaszok (1 db)
 • A Dual Sim-es telefon azok, melyekbe két darab Sim kártyát bele tudsz rakni.

  Ez a telefon azoknak a legideálisabb, akiknek van céges (munkás számuk) és privát is és nem akarnak mellé venni / használni még egy telefont. Ebben az esetben elég, ha mindkét SIM kártyát bele helyezed a Dual Sim-es telefonba, szükség esetén beírod a pin kódot és, ha elérhető a térerő, akkor már tudod is használni. Külön ikon szokta jelezni mindegyik telefonszámhoz, hogy elérhető-e épp a szolgáltatás (van-e térerő). Tényleg hasznos, mert így a privát és a céges telefon egy és ugyanaz tud lenni. Mindkét Sim kártya ki és be kapcsolható így igény esetén például este ki tudod kapcsolni a cégest.

  Az okostelefonokban és a buta (hagyományos) telefonokban is megtalálható ez a szolgáltatás.

  Dual SIM foglalatDual SIM foglalat

  Nagyon sokáig a gyártók valamiért ezt csak az olcsóbb készülékeiben tették elérhetővé a Dual Sim funkciót, de az utóbbi időben ez szerintem változott. Elég sok felső kategóriás készülékben is megtalálható már ez a funkció.

  Arra oda kell figyelni nagyon, hogy telefon hogyan tudja kezelni a Dual Sim funkciót és illetve a telefonszolgáltatód miket engedélyez. (Ilyenre kell gondolni, hogy nem tud mindkét SIM kártya egyszerre a 4G-n lenni vagy hivás esetén kikapcsolja a másik SIM kártyát a telefon stb.)

  Hogyan működik? Milyen módjai vannak a Dual SIM-es készülékeknek?

  • Dual SIM Single Standby (Passive) – ez a legrosszabb konstrukció. Általában az olcsóbb kategóriás készülékek használják ezt. Passzív Dual Sim-es telefonok tudnak használni két különböző kártyát, de csak az egyik tud lenni aktív egyszerre. Ez azt jelenti, hogy az egyik működik, akkor a másik nem működik és nem elérhető. Ha aktiválod manuálisan a második SIM kártyát, akkor az elsőt automatikusan kikapcsolja. Ezt a típust nem fogod megtalálni okostelefonokban csak a hagyományosokban.
  • Dual SIM Dual Active – ez a konstrukció engedélyezi az okostelefonodban, hogy mindkét SIM kártyáról tudjál telefonálni. Illetve tud fogadni hívást mindkét kártyáról egy időben. Mindkét kártya folyamatosan aktív tud lenni és ha benne vagy a hívásban, akkor még a másik SIM kártyán tudsz kapni bejövő hívást, SMS-tt vagy internetet. A hátránya, hogy ezeknek az eszközönknek két rádió-adó vevője van, mindkét SIM kártyának egy-egy. Az egy SIM-es készülékekhez képest több áramot fogyaszt és gyártása költségesebb. Ezért ritkább találni ilyen fajta telefont.
  • Dual SIM Dual Standby – ez egy hibrid módja a Dual SIM Standby és a Dual SIM Dual Active között. DS Dual Standby telefonok engedik, hogy mindkét SIM kártya aktív legyen egyszerre, de mindkettő csak egy rádió-adó vevőt használ csak. Azonban mindkettő csak addig aktív amíg az egyik nem használod. Amíg mindkté SIM kártya Standby módban van, addig mindkettőről tudsz hívni és fogadni hívást. Azonban, amikor te kezdeményezel egy hívást valamelyik SIM kártyáról, akkor a másik inaktívvá válik, amíg a másik használatban van. Ez igaz mindkettőnél a mobil internetre is. Ez ne ma legideálisabb megoldás, de olcsóbb, mint az aktív variánsa. Széles körben ez a konstrukció terjedt el.

  Így egyszerűbb lesz megérteni a módokat.Így egyszerűbb lesz megérteni a módokat.

  Mik a hátrányai a Dual Sime-es telefonoknak?

  • A DS Dual Active konstrukciójú készülékek két rádió-adó vevőt használnak ezáltal az akkumulátort gyorsabban lemeríti.
  • DS Dual Standby konstrukciójú készülékek általában a microsSD kártyának a helyét használják a 2. SIM fogadására, ezáltal az esetek többségében búcsút kell mondanunk a tárhely bővítésnek.
  • Legelterjedtebb a 4G + 2G DS Dual Standby kivitel. Ez annyit jelent, hogy az egyik kártyát csak hívásra és SMS-re tudod használni és nem tudod használni internetezésre.

  Mi a helyzet az iPhone készülékekkel?

  Az Apple hagyományosan elutasította a DS ötletét. De az iPhone XS, XS Max és az XR már támogatják ezt a funkciót. Ez a három iPhone használ egy eltávolítható nano-SIM-et és egy nem eltávolítható eSIM-et.

  Érdekelhet még: Mi az a “NANO SIM”?

  Professzor helyettes 2020-03-25 02:20:14
  Hozzászólok »

  Tudod a választ? Kérdésed van?