Megválaszolva

Mit jelent, az hogy „A teljesség igénye nélkül”?

Elég sok cikkben és újságban találkoztam ezzel a kifejezéssel, de mit jelent pontosan és mikor használjuk?

Senior tag 2018.12.15 | | Gyakori kérdések » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mit jelent, az hogy “A teljesség igénye nélkül”?
Hozzászólok »
A válaszok (2 db)
 • „A teljesség igénye nélkül” – Jelentése: ha valamiből számos, nagyon sok van, de te nem sorolod fel az összeset. Vagy nem akarod az összeset felsorolni vagy, mert nem tudod valami oknál fogva felsorolni az összeset (pl. nem jut eszedbe stb.).

  Professzor helyettes 2018-12-15 01:57:13
  Hozzászólok »

  „A teljesség igénye nélkül” kifejezés azt jelenti, hogy a felsorolás vagy a tárgyalás nem teljes körű, nem tartalmaz minden lehetséges információt vagy elemet. Azokban az esetekben használjuk, amikor egy adott témáról beszélünk, de nem kívánjuk részletesen felsorolni vagy leírni az összes információt vagy elemet. A kifejezés azt jelzi, hogy a felsorolt elemek vagy információk csak egy részét tartalmazzák annak, amit teljes körűen lehetne mondani a témáról. Például egy cikk vagy összefoglaló írás elején gyakran előfordul ez a kifejezés, hogy jelezzék: az írás csak vázlatosan foglalkozik a témával, és nem kíván minden részletre kitérni.

  Senior tag 2023-04-02 00:07:45
  Hozzászólok »

  Tudod a választ? Kérdésed van?