Megválaszolva

Mit jelent az LMBTQ+?

Miknek a rövidítései a betűk?

Hozzászólok »
A válaszok (1 db)
 • Figyelem! A kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
  Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

 • Forrás: Rainbow Rose – Baloldali LMBTQ Közösség

   

  Az LMBTQ+ (Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű, Queer, +) az LGBTQ+ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgendered, Queer, +) angol betűszó megfelelője és az átlagostól eltérő életű emberek közösségére utal.

  A közösségen belüli csoportok kialakulásának a legfőbb oka az volt, hogy az LMBTQ ernyő-társadalmon belül mindne személy megtalálhassa a saját csoportját, szexuális preferencia és önazonosság alapján.

  Tapasztalat, hogy betűk, a kifejezések pontos értelmezése és az azokhoz tartozó csoportok meghatározása még azok számára is gondot okoz, akik amúgy teljes jóindulattal viseltetnek az LMBTQ társadalommal szemben.

  Ami persze nem meglepő. Részben azért, mert néhány kifejezésnek tényleg összetett jelentése van. Részben pedig azért is, mert maguk az LMBTQ szervezetek körében sem egységes a betűszavak használata, gyakran más betűkkel kiegészítve használják. A jelenleg általános betűszóban a „+” jel mutatja, hogy a leggyakoribb LMBTQ társadalmi csoportokon kívül még számos csoport található a közösségben.

  Készítettünk egy rövid magyarázatot a betűszóban található szavakkal és a többi kifejezéssel kapcsolatban, melyek segítenek „beazonosítani” a különböző szexuális irányultsággal és önazonossággal élő társainkat.

  A három legegyszerűbb és szinte mindenkinek egyértelmű szavak a Leszbikus, a Meleg és a Biszexuális.

   

  LESZBIKUS
  Az „L” betű jelentése: leszbikus. Szexuális irányultságra utal, a női homoszexuálisok elnevezése, akik nőként nők íránt vonzódnak mind érzelmileg, mind szexuálisan.

   

  MELEG
  Az „M” betű jelentése: meleg. Szexuális irányultságra utaló, leggyakrabban a férfi homoszexuálisok esetén használt kifejezés. Tehát olyan emberekre, akik férfiként férfiakhoz vonzódnak mind érzelmi, mind szexuális értelemben.

  Míg az angolban a meleg=gay egyértelműen férfiakra értendő, addig a magyarban ritkán gyűjtőfogalomként is használatos, mind a női és férfi homoszexuálisokra használt, nem sértő kifejezésként.

   

  BISZEXUÁLIS
  A „B” betű jelentése: biszexuális. Szexuális irányultságra utaló kifejezés, mely olyan emberekre utal, akik mindkét nem felé nyitottak az érzelmi és a szexuális kapcsolatra. Tehát az életük során van ellenkező nemű (heteroszexuális) és azonos nemű (homoszexuális) érzelmi, szexuális kapcsolatuk is.

  A következő két betű és kifejezés (a Transznemű és a Queer) már nehezebben meghatározható szavak.

   

  TRANSZNEMŰ
  A „T” jelentése: transznemű/transzszexuális. Szemben az előzőkkel, ez a szó nem egy szexuális irányultságra, hanem egy identitásra, egy önazonosságra utal. A transznemű ember esetén a születéskor megállapított biológiai nem és a gondolkodásban, az éntudatban megélt nem különbözik.

  A transznemű/transzszexuális ember tehát az egyértelmű és biológiai külső és belső nemi jellegekkel ellentétes éntudattal élő személy. Férfi testben nőként és fordítva. De ezen belül a szexuális preferenciája bármi lehet, heteroszexuális, homoszexuális vagy biszexuális is.

  A transznemű emberek „végső célja” a teljes élethez a nemátalakító vagy korrigáló műtét és a hormonkezelés, mely esetén a személy éntudatával azonos nemi jelleget adnak a testnek. Ennek hiányában (vagy ezt megelőzően) a transznemű emberek esetében megjelenhet a transzvesztitizmus és a cross-dressing, melyek nem szinonimái sem egymásnak, sem a transzneműségnek.
  Korábban az interszexualitást is idesorolták, azonban a teljesen más kiindulás miatt ezt külön csoportként kell kezelni.

   

  QUEER
  A „Q” jelentése: queer/questioning, azaz fura/kérdéses. A legnagyobb gondot a pontos értelmezésben az okozza, hogy a szónak több jelentése és több alkalmazása is van.

  A queer általános megfogalmazásként egy gyűjtőfogalom, használatos az egész LMBTQ+ társadalomra. Így értve használják az átlagostól (a többségi társadalom által elfogadottól) eltérő, furcsa, különös és szokatlan szexualitású, viselkedésű emberekre.

  De a queer kifejezést használja olyan ember is önmagára, aki vagy nem tudja, vagy nem akarja meghatározni saját szexuális hovatartozását, de jelezni kívánja, hogy valamilyen módon „kilóg” a társadalom hagyományos sémáiból.

  A plusz betűk újabb csoportokat jelölnek és még jobban árnyalják az LMBTQ társadalmat.

   

  INTERSZEXUÁLIS
  Az „I” jelentése: interszexuális/interszex. Az interszexuális jelző szintén nem az egyén nemi identitását vagy szexuális irányultságát írja le, hanem egy testi állapotot. Az interszexualitásról egy viszonylag ritka, a korábban hermafroditizmusként nevezet állapot esetén lehet beszélni.

  Az interszexuális emberek olyan biológiai nemi jellegzetességekkel rendelkeznek, amelyek alapján nem sorolhatók be kizárólagosan tipikus női vagy férfi kategóriába, vagy mindkettőnek megfelelnek. Ezek a különbözőségek megjelenhetnek a kromoszómákban, nemi mirigyekben, hormonokban vagy nemi szervekben is, tehát eredményezhetnek kívülről látható vagy nem látható tulajdonságokat. Tehát az interszex személy részben vagy teljesen mindkét biológiai nemhez tartozó szervekkel rendelkezik.

  Az interszex emberek ugyanúgy azonosíthatják magukat férfiként, nőként, transzneműként vagy egyéb nemi identitással, illetve lehetnek heteroszexuálisak, homoszexuálisak, stb. Előfordul, hogy egy interszex embert születésekor fiúként vagy lányként sorolják be, és eszerint is nevelik, de később mégis más nemi identitása lesz.

  Az interszex emberek, a fentiek ismeretében, tulajdonképpen nem sorolhatók az LMBTQ társadalomhoz, mégis részei annak, hiszen az LMBT aktivizmus általánosságban küzd az olyan emberek jogaiért, akik az elvárt bináris biológiai és társadalmi nemi normákon kívül esnek.

   

  ASZEXUÁLIS
  Az „A” jelentése: aszexuális. Ez a szexuális irányultság egyik fajtája, mely esetén a személy ugyan fizikailag és biológiailga képes szexuális életre, de nem kívánja azt. Az aszexuális ember nem vagy csak nagyon ritkán él szexuális életet másik személlyel.

  Az aszexuális személyek érzelmi szükségleteik szempontból nem különböznek embertársaiktól. Sőt ugyanúgy rendelkezhetnek szexuális vággyal, de nincs késztetésük arra, hogy szexuális aktust létesítsenek valakivel vagy találjanak maguknak szexuális partnert.

   

  PÁNSZEXUÁLIS
  A „P” betű jelentése: pánszexuális. A pánszexuális ember bármelyik nemmel tud érzelmi vagy szexuális kapcsolatra, mert számára nem lényeges a partner biológiai neme. Tehát az életük során van ellenkező nemű (heteroszexuális) és azonos nemű (homoszexuális) érzelmi, szexuális kapcsolatuk is, de annak kiindulása nem azonos a biszexuális emberek indíttatásával.

  A biszexuális embert a másik személy esetén néha a sajátjánál különböző biológiai nemhez való vonzódás, néha pedig a sajátjával azonos biológiai nemhez való vonzódás motiválja. A pánszexuális személy viszont a másik emberhez, mint személyhez vonzódik és nem figyeli annak biológiai nemét. Egyszerűen fogalmazva az emberhez vonzódik érzelmileg, a személybe szeret bele és csak másodlagosan foglalkoztatja annak szexualitása.

  Néhány kifejezés, amely nem tartozik az LMBTQ+ betűcsoportba, de érdemes azokat pontosabban megismerni.

   

  TRANSZVESZTITA vagy TRAVESZTI
  A transzvesztita olyan személy, aki a saját biológiai nemével ellentétes ruházatban szeret élni és részben a saját nemével ellentétes viselkedésformákat preferál.

  A transzvesztita szó nem összekeverendő a homoszexuális vagy a transznemű szavakkal. A kifejezés nem jelöl szexuális preferenciát vagy éntudatot. A transzvesztita személy azonosnak tekinti magát a saját biológiai nemével és bármilyen szexuális irányultsága lehet, csupán a ruházkodásban és viselkedésének egy részében azonosul a másik nemmel.

  A transzvesztita életmód lehet állandó vagy időszakos és nem azonos a fetisizmussal.

   

  CROSS-DRESSING
  A cross-dressing egy viszonylag új kifejezés, néha a transzvesztita szinonimájaként is alkalmazzák. A különbség talán csak annyi, hogy a cross-dressing esetén nincs az ellenkező nemhez köthető viselkedés, kimerül az ellenkező nemhez társadalmilag elfogadott ruhadarabok hordásával.

  A motiváció lehet a kényelem, a polgárpukkasztás, a feltűnésre való igény, a „lebukás esélyének izgalma”, de lehet egyszerű szórakoztató-ipari tevékenység is. Viszont ez sem keverendő össze a fetisizmussal.

  Professzor helyettes 2018-07-17 11:37:49
  Hozzászólok »

  Tudod a választ? Kérdésed van?