Hasznos sz√°modra?

 • 0

Mit jelent, hogy “O1G”?

Nagyon sok Facebook profilon látom mostanában azt, hogy O1G. Mit jelent? Illetve a Margit híd lábán is láttam már.

Tag 2018.12.20 | C√≠mk√©k: O1G | Gyakori k√©rd√©sek ¬Ľ Egy√©b k√©rd√©sek ¬Ľ Egy√©b k√©rd√©sek ¬Ľ Mit jelent, hogy “O1G”?
Hozz√°sz√≥lok ¬Ľ
 • 1 V√°lasz

   Hasznos sz√°modra?

  • 0

  Az O1G r√∂vid√≠t√©s jelent√©se: “Orb√°n egy g*ci”

  Bem√°solom a sz√©p hossz√ļ Wikip√©di√°s cikket is, mivel “t√∂rl√©sre jel√∂lt” jelzettel lett ell√°tva.

  Az O1G tr√°g√°r jelent√©sŇĪ m√©m mint egy kultur√°lis alapegys√©g grafikus szimb√≥luma

  Az O1G az Orb√°n-korm√°ny elleni tiltakoz√°sok egyik jelk√©p√©v√© v√°lt m√©m. Az O1G betŇĪ szerinti jelent√©se: ‚ÄěOrb√°n egy ***‚ÄĚ. 2015-ben Nagy J√≥zsef √ļjs√°g√≠r√≥ egyik elh√≠res√ľlt vill√°minterj√ļja sor√°n Simicska Lajos tr√°g√°r kisz√≥l√°sa jelentette a sz√∂veg forr√°s√°t. Az interj√ļ megjelen√©s√©t k√∂vetŇĎen, a k√∂zter√ľleteken eredetileg graffitik√©nt megjelent ‚ÄěOrb√°n egy ***‚ÄĚ feliratot a FŇĎv√°rosi K√∂zter√ľlet-fenntart√≥ Zrt. sz√©lsŇĎs√©ges politikai tartalm√ļ, vagy k√∂z√≠zl√©st s√©rtŇĎ falfirk√°nak minŇĎs√≠tve, elt√ľntette. A h√°rom √≠r√°sjel magyar nyelvŇĪ jelent√©startalma internetes m√©mk√©nt a nemzetk√∂zi politikai kommunik√°ci√≥ egyik eszk√∂z√©v√© v√°lt, miut√°n Guy Verhofstadt, az Eur√≥pai Parlament liber√°lis frakci√≥j√°nak vezetŇĎje felhaszn√°lta egyik idegen nyelvŇĪ Twitter √ľzenet√©nek sz√∂vegt√∂rzs√©ben a #O1G hashtaget.

  Tartalomjegyzék

  • Eredete
  • Szimb√≥luma
  • Elterjed√©se
  • O1G a p√©nzeken
  • Megjelen√©se a popkult√ļr√°ban
  • Egy√©b jelent√©sek, par√≥di√°k, f√©lre√©rtelmez√©sek, √°t√©rtelmez√©sek

  Eredete
  A kifejez√©s eredete a G-napra vezethetŇĎ vissza, amikor 2015-ben Simicska Lajos √©s Orb√°n Viktor minisztereln√∂k kapcsolata a nyilv√°noss√°g sz√°m√°ra is l√°that√≥an megromlott. Az addig korm√°nyp√°rtinak tartott m√©dia√©rdekelts√©gek vezetŇĎi sorban beadt√°k felmond√°sukat, majd a feld√ľh√∂d√∂tt Simicska t√∂bb h√≠rport√°lnak adott interj√ļban is kijelentette, hogy ‚ÄěOrb√°n Viktor is egy ***‚ÄĚ.A konfliktus h√°tter√©ben az √°llhatott, hogy a korm√°ny a rekl√°mad√≥val az akkor m√°r a korm√°nykritikus RTL Klub mellett a Simicska tulajdon√°ban l√©vŇĎ H√≠r TV-t √©s m√°s ‚Äď rekl√°moz√°ssal foglalkoz√≥ ‚Äď c√©geit is s√ļjtotta, ami miatt Simicska konfliktusba keveredett a Fidesz vezet√©s√©vel. Kettej√ľk √∂sszetŇĪz√©se, mely Orb√°n‚ÄďSimicska-konfliktus n√©ven v√°lt ismertt√©, ny√≠lt politikai √©s m√©diah√°bor√ļhoz vezetett. Ennek egyik eredm√©nyek√©nt a kor√°bban korm√°nyp√°rti H√≠rTV az ellenz√©ki hangok egyik legfontosabb sz√≥cs√∂ve lett, eg√©szen a 2018 augusztus√°ban bek√∂vetkezett √ļjabb ir√°nyv√°lt√°sig.

  Szimbóluma
  A r√∂vid√≠t√©s (O1G) elŇĎsz√∂r 2017 december√©ben tŇĪnt fel az interneten, majd k√©sŇĎbb √ļtj√°ra indult egy szalonk√©pesebb, egyszerŇĪs√≠tett szimb√≥lum, melyet 2018 elej√©n a kor√°bbi graffitis akci√≥ir√≥l h√≠rhedtt√© v√°lt ‚ÄěA Budai Simicska‚ÄĚ mŇĪv√©sznevŇĪ ismeretlen alkot√≥ kezdett el Facebook- √©s Tumblr-oldalain terjeszteni. A 2018. decemberi t√ľntet√©shull√°m hat√°s√°ra az O1G szimb√≥lumot a legk√ľl√∂nf√©l√©bb helyeken kezdt√©k haszn√°lni tiltakoz√°sul a rendszer ellen: sokan Facebook-profiljukra tett√©k ki, de √ļjra megjelentek a feliratok bankjegyeken, p√©nz√©rm√©k oldalain, transzparenseken, kivet√≠tŇĎk√∂n, j√°rdafeliratk√©nt, valamint gyermek √©s felnŇĎtt p√≥l√≥kon is. Egyre t√∂bb k√∂z√©leti szem√©ly kezdte haszn√°lni politikai v√©lem√©nynyilv√°n√≠t√°sra is, bele√©rtve Guy Verhofstadt belga politikust, a Liber√°lisok √©s Demokrat√°k Sz√∂vets√©ge Eur√≥p√°√©rt frakci√≥vezetŇĎj√©t is.

  Elterjedése
  Terjed√©se, hasonl√≥an m√°s internetes m√©mekhez, elsŇĎsorban a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ ellenz√©ki politikai k√∂z√∂ss√©gekben sz√°mottevŇĎ, m√≠g a korm√°nyp√°rti m√©diumok igyekeznek elt√°vol√≠tani a k√∂zbesz√©dbŇĎl, illetve mor√°lis alapon pr√≥b√°lj√°k √°t√©rtelmezni, vagy egyszerŇĪen a ‚Äě ***‚ÄĚ sz√≥ tr√°g√°rs√°ga miatt, kultur√°lt k√∂rnyezetben v√°llalhatatlannak be√°ll√≠tani a h√°rmas betŇĪjel ellenz√©ki √©rtelmez√©s√©t.

  A 2018. decemberi korm√°nyellenes t√ľntet√©ssorozat is nagyban hozz√°j√°rult a r√∂vid√≠t√©s elterjed√©s√©hez, ugyanis a korm√°nyellenes megmozdul√°sok k√ľl√∂nf√©le form√°iban is alkalmazt√°k az O1G-t.

  O1G a pénzeken
  Az O1G m√©m nemcsak falfel√ľleteken √©s az interneten, hanem a magyar forinton is terjed. Az elsŇĎ ilyen pr√≥b√°lkoz√°sokat 2017. decemberben tett√©k kev√©s sikerrel, a p√©nzc√≠mleteken felbukkan√≥ O1G a 2018-as nagy adventi t√ľntet√©shull√°m ut√°n kezdett el egyre t√∂bb c√≠mleten felbukkanni. Pap√≠rp√©nzeken k√≠v√ľl f√©mp√©nzekben is tal√°lhatunk ilyen bev√©s√©seket, feliratokat.

  Jelenleg nem ismert, pontosan h√°ny c√≠mleten szerepelhet a felirat, de forr√°sok szerint ak√°r t√∂bb mint √∂tmilli√≥ forint √©rt√©kŇĪ p√©nzre is felker√ľlt.

  Megjelen√©se a popkult√ļr√°ban
  A H√©tk√∂znaPI CSAl√≥d√°sok nevŇĪ punkegy√ľttes Geciorsz√°g c√≠mŇĪ sz√°ma a 2017-es Nihilista Rock ‘N’ Roll albumon jelent meg √©s az elh√≠res√ľlt ‚ÄěOrb√°n egy ***‚ÄĚ mondatra √©p√ľl.

  Egyéb jelentések, paródiák, félreértelmezések, átértelmezések
  Az O1G r√∂vid√≠t√©s √©s maga a szimb√≥lum nagyon hasonl√≥ form√°ban m√°r 2017 elŇĎtt is l√©tezett mint ‚ÄěOnly One Gamer‚ÄĚ.

  Az O1G r√∂vid√≠t√©st √©s szimb√≥lumot k√ľl√∂nf√©le m√≥don √©rtelmezt√©k m√°r a megjelen√©se √≥ta, √≠gy p√©ld√°ul a korm√°nnyal szimpatiz√°l√≥k szerint az O1G jelent√©s√©t az angol nyelvŇĪ ‚ÄěOnly One Genius‚ÄĚ kifejez√©s k√≥djak√©nt lehet √©rtelmezni.

  A szimb√≥lum elterjed√©s√©t k√∂vetŇĎen p√°r napon bel√ľl a korm√°nyp√°rti sajt√≥t kifigur√°z√≥ m√©mek is megjelentek a t√©m√°ban, melyek a r√∂vid√≠t√©s egy√©b felold√°s√°t k√≠n√°lt√°k, de sz√ľlettek egy√©b √°t√©rtelmez√©sek is, mint amilyen Luk√°csi Katalin angol nyelvŇĪ ‚ÄěOnly One God‚ÄĚ megold√°sa vagy a szint√©n angol nyelvŇĪ, ‚ÄěNER-konform‚ÄĚ ‚ÄěOnly One Genius‚ÄĚ vari√°ci√≥.

  Tudod a választ? Kérdésed van?