Megválaszolva

Mit jelent, hogy „O1G”?

Nagyon sok Facebook profilon látom mostanában azt, hogy O1G. Mit jelent? Illetve a Margit híd lábán is láttam már.

Fanatikus tag 2018.12.20 | O1G | Gyakori kérdések » Egyéb kérdések » Egyéb kérdések » Mit jelent, hogy „O1G”?
Hozzászólok »
A válaszok (1 db)
 • Az O1G rövidítés jelentése: „Orbán egy g*ci”

  Bemásolom a szép hosszú Wikipédiás cikket is, mivel „törlésre jelölt” jelzettel lett ellátva.

  Az O1G trágár jelentésű mém mint egy kulturális alapegység grafikus szimbóluma

  Az O1G az Orbán-kormány elleni tiltakozások egyik jelképévé vált mém. Az O1G betű szerinti jelentése: „Orbán egy ***”. 2015-ben Nagy József újságíró egyik elhíresült villáminterjúja során Simicska Lajos trágár kiszólása jelentette a szöveg forrását. Az interjú megjelenését követően, a közterületeken eredetileg graffitiként megjelent „Orbán egy ***” feliratot a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szélsőséges politikai tartalmú, vagy közízlést sértő falfirkának minősítve, eltüntette. A három írásjel magyar nyelvű jelentéstartalma internetes mémként a nemzetközi politikai kommunikáció egyik eszközévé vált, miután Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője felhasználta egyik idegen nyelvű Twitter üzenetének szövegtörzsében a #O1G hashtaget.

  Tartalomjegyzék
  1 Eredete
  2 Szimbóluma
  3 Elterjedése
  3.1 O1G a pénzeken
  3.2 Megjelenése a popkultúrában
  4 Egyéb jelentések, paródiák, félreértelmezések, átértelmezések
  5 Jegyzetek
  6 Források
  7 További információk

  Eredete
  A kifejezés eredete a G-napra vezethető vissza, amikor 2015-ben Simicska Lajos és Orbán Viktor miniszterelnök kapcsolata a nyilvánosság számára is láthatóan megromlott. Az addig kormánypártinak tartott médiaérdekeltségek vezetői sorban beadták felmondásukat, majd a feldühödött Simicska több hírportálnak adott interjúban is kijelentette, hogy „Orbán Viktor is egy ***”.A konfliktus hátterében az állhatott, hogy a kormány a reklámadóval az akkor már a kormánykritikus RTL Klub mellett a Simicska tulajdonában lévő Hír TV-t és más – reklámozással foglalkozó – cégeit is sújtotta, ami miatt Simicska konfliktusba keveredett a Fidesz vezetésével. Kettejük összetűzése, mely Orbán–Simicska-konfliktus néven vált ismertté, nyílt politikai és médiaháborúhoz vezetett. Ennek egyik eredményeként a korábban kormánypárti HírTV az ellenzéki hangok egyik legfontosabb szócsöve lett, egészen a 2018 augusztusában bekövetkezett újabb irányváltásig.

  Szimbóluma
  A rövidítés (O1G) először 2017 decemberében tűnt fel az interneten, majd később útjára indult egy szalonképesebb, egyszerűsített szimbólum, melyet 2018 elején a korábbi graffitis akcióiról hírhedtté vált „A Budai Simicska” művésznevű ismeretlen alkotó kezdett el Facebook- és Tumblr-oldalain terjeszteni. A 2018. decemberi tüntetéshullám hatására az O1G szimbólumot a legkülönfélébb helyeken kezdték használni tiltakozásul a rendszer ellen: sokan Facebook-profiljukra tették ki, de újra megjelentek a feliratok bankjegyeken, pénzérmék oldalain, transzparenseken, kivetítőkön, járdafeliratként, valamint gyermek és felnőtt pólókon is. Egyre több közéleti személy kezdte használni politikai véleménynyilvánításra is, beleértve Guy Verhofstadt belga politikust, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért frakcióvezetőjét is.

  Elterjedése
  Terjedése, hasonlóan más internetes mémekhez, elsősorban a különböző ellenzéki politikai közösségekben számottevő, míg a kormánypárti médiumok igyekeznek eltávolítani a közbeszédből, illetve morális alapon próbálják átértelmezni, vagy egyszerűen a „ ***” szó trágársága miatt, kulturált környezetben vállalhatatlannak beállítani a hármas betűjel ellenzéki értelmezését.

  A 2018. decemberi kormányellenes tüntetéssorozat is nagyban hozzájárult a rövidítés elterjedéséhez, ugyanis a kormányellenes megmozdulások különféle formáiban is alkalmazták az O1G-t.

  O1G a pénzeken
  Az O1G mém nemcsak falfelületeken és az interneten, hanem a magyar forinton is terjed. Az első ilyen próbálkozásokat 2017. decemberben tették kevés sikerrel, a pénzcímleteken felbukkanó O1G a 2018-as nagy adventi tüntetéshullám után kezdett el egyre több címleten felbukkanni. Papírpénzeken kívül fémpénzekben is találhatunk ilyen bevéséseket, feliratokat.

  Jelenleg nem ismert, pontosan hány címleten szerepelhet a felirat, de források szerint akár több mint ötmillió forint értékű készpénzre is felkerült.

  Megjelenése a popkultúrában
  A HétköznaPI CSAlódások nevű punkegyüttes Geciország című száma a 2017-es Nihilista Rock ‘N’ Roll albumon jelent meg és az elhíresült „Orbán egy ***” mondatra épül.

  Egyéb jelentések, paródiák, félreértelmezések, átértelmezések
  Az O1G rövidítés és maga a szimbólum nagyon hasonló formában már 2017 előtt is létezett mint „Only One Gamer”.

  Az O1G rövidítést és szimbólumot különféle módon értelmezték már a megjelenése óta, így például a kormánnyal szimpatizálók szerint az O1G jelentését az angol nyelvű „Only One Genius” kifejezés kódjaként lehet értelmezni.

  A szimbólum elterjedését követően pár napon belül a kormánypárti sajtót kifigurázó mémek is megjelentek a témában, melyek a rövidítés egyéb feloldását kínálták, de születtek egyéb átértelmezések is, mint amilyen Lukácsi Katalin angol nyelvű „Only One God” megoldása vagy a szintén angol nyelvű, „NER-konform” „Only One Genius” variáció.

  Professzor helyettes 2018-12-20 18:46:00
  Hozzászólok »

  Tudod a választ? Kérdésed van?

  • Hasonló kérdések a kategóriában