Megválaszolva

Tényleg Hugo Boss tervezte a náci egyenruhákat?

Sokan mondják és az interneten is több helyen olvastam, hogy a II. világháborúban a náci egyenruhákat Hugo Boss tervezte. Tényleg így van?

Újonc 2018.07.30 | egyenruha Hugo Boss náci | Gyakori kérdések » Szépség és divat » Öltözködés » Tényleg Hugo Boss tervezte a náci egyenruhákat?
Hozzászólok »
A válaszok (1 db)
 • Igaz is és nem is.

   

  Az, hogy Hugo Boss tervezte a nácik egyenruháját egy legenda, ami egy rosszul sikerült viccbők ered. Egy Boss által szponzorált „Év férfija” eseményen sütötte el a tréfának szánt mondatot egy stand-up komikus: „Hugo Boss tervezte a náci egyenruhát, így a németek voltak a legjobban öltözöttek”. (Vagy valami hasonló mondatot. Ki is dobták azonnal az eseményről.)

  A valóságban Hitler testőrhadseregének, a Himmler által vezetett SS (és annak ifjúsági tagozats, a Hitlerjugeng) ezüst halálfejes koromfekete egyenruháját nem Hugo Boss tervezte, de az akkor már neves ruhaipari cég gyáraiban készültek.

  Az elhíresült fekete ruhát két művészi végzettségű SS katona, Karl Diebitsch és Walter Heck tervezte meg 1932-ben. A gyártás pedig a Hugo Boss üzemeiben történt És bár a gyár nem koncentrációs táborként működött és a munkásai nem voltak a szó szoros értelmében foglyok, a munkakörülmények hasonlóan rosszak voltak. Maga a termelés gyakorlatilag fiatal zsidók kényszermunkája volt, ahol nem kellett törődni a munkással, mert korlátlan utánpótlás állt rendelkezésre.

  Ne feledjük, hogy azok a német világmárkák, melyek a II. világháború alatt már léteztek, ilyen-olyan mértékben hasznot húztak a náci rezsimből. Vagy a cég túlélése miatt, vagy haszonszerzés céljából, vagy ideológiai megfontolásból, de a cégek kiszolgálták a nácikat. A Daimler. a Junkers és a Volkswagen akkori vezetői például hatalmas céget fejlesztettek a háború alatt szerzett bevételekből. De például Rudolf-August Oetker és a Dassler testvérek emellett még hithű nácik is voltak.

  Hugo Boss inkább „csak” náci szimpatizáns volt, vélhetően anyagi megfontolásból. Fennmaradtak olyan információk, hogy pár munkásnőjét megmentette a konccentrációs tábortól. De a háború után elitélték, pénzbüntetésre és a munkásokcsaládjának kártalanítására.

  Professzor helyettes 2018-07-30 22:02:02
  Hozzászólok »

  Tudod a választ? Kérdésed van?

  • Hasonló kérdések a kategóriában