Megválaszolva

SOS! Mit csináljak, ha nagyon fáj a fogam??

Már két napja nagyon fáj a fogam. Eddig nem volt baja, de most iszonyat. Kicsit be is van dagadva. Mit csináljak?

Fanatikus tag 2018.11.12 | fog fogfájás | Gyakori kérdések » Egészség » Fogak, szájápolás » SOS! Mit csináljak, ha nagyon fáj a fogam??
Hozzászólok »
A válaszok (2 db)
 • Először is vegyél be fájdalom csillapítót. Nekem a cataflam vált be. Gyógyszertárba vény nélkül a dulo vehető meg, melynek a hatóanyaga 25mg. Ha nagy a baj jobb, ha van vényköteles 50mg-os. Nagyon ügyelj rá, hogy 4 óránként vegyél be 1db-ot maximum. Nagyon sok folyadékkal. Cataflammal ésszel, mert tönkre teheti a gyomrod például ki is lyukaszthatja, ha nem tartod be a fentieket.

  Az is segíthet, ha jégakut helyezel kívülről az érintett területre. De figyelj arra, hogy tedd bele a jégakut valamilyen szövetbe, mert különben nem csak fog fájásod lesz, mivel be is gyulladhat a csont. Illetve figyelj rá oda, hogy túl sokat egyszerre ne legyen rajta az említett ok miatt.

  Moss fogat alaposan. A fájdalmas területének is.

  Ezután próbálj meg eljutni fogorvoshoz minél előbb. Nagyon fontos, hogy ne hagyd csak úgy magara a fog fájást mondván majd elmúlik. Orvos vizsgálja meg es ő döntse el, hogy mit kell / lehet vele kezdeni.

  A megelőzésben nagyon sokat segít a rendszeres, 2-3 naponta a fogselyem használata. Ennek is meg van a jó technikája. Továbbá a rendszeres fogmosás illetve az sem mindegy, hogy mit táplálkozol (édességek stb.). Vigyázz a fogadra, mivel annak pótlása nagyon drága es fájdalmas továbbá tapasztalhatod elég fájdalmas tud lenni, ha baj van.

  Professzor helyettes 2018-11-12 19:52:29
  Hozzászólok »

  Ha nagyon fáj a fogad, az nagyon kellemetlen lehet. Azonban van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy enyhítsd a fájdalmat, amíg eljutsz a fogorvoshoz.

  Először is, mosd meg alaposan a szádat és a fogakat. Lehet, hogy a fájdalom valamilyen ételmaradék miatt alakult ki, és az eltávolítása enyhítheti a fájdalmat. Kerüld azonban a túl erős fogmosást, mert az tovább ronthatja a problémát.

  Ha a fájdalom továbbra is fennáll, próbálj meg fájdalomcsillapítót szedni. Az acetaminofen vagy az ibuprofen hatékony lehet, de mindig kövesd az adagolási útmutatót.

  Ha a fájdalom nagyon intenzív, próbálj hideg vagy meleg kompresszort használni a fájó területen. A hideg csökkentheti a duzzanatot és a fájdalmat, míg a meleg enyhítheti az izomfeszültséget.

  Ha a fájdalom továbbra is fennáll, vagy ha az íny duzzadt vagy gyulladt, érdemes minél hamarabb felkeresned a fogorvosodat. A fogfájás okai lehetnek a fogszuvasodás, a fogínygyulladás vagy akár az ideggyulladás. A fogorvos segítségével kideríthető a fájdalom okai, és kezelhető a probléma.

  Általánosságban elmondható, hogy a fogfájás elkerülése érdekében fontos az alapos és rendszeres fogápolás. Legalább napi kétszer mossuk meg a fogainkat, használjunk fogselymet és használjunk fluoridtartalmú fogkrémet. Rendszeresen menjünk el fogorvoshoz ellenőrzésre és tisztításra, hogy időben észrevegyük és kezeljük a problémákat.

  Senior tag 2023-04-01 20:36:28
  Hozzászólok »

  Tudod a választ? Kérdésed van?

  • Hasonló kérdések a kategóriában