Megválaszolva

1 GB hány MB?

Valaki egyszerűen és átlátható kérlek írja meg, hogy 1 gigabyte (GB) hány megabyte (MB)?

A válaszok (2 db):
A legjobb válasz

INGYENES UTALÁS £500-ig, külföldre is. Hogyan működik? - Transferwise

1 GB = 1024 MB.

Bővebben az informatika mértékegységei:
1 B = 8 Bit
1 KB = 1024 B (Bytes)
1 MB = 1024 KB (Kilobytes)
1 GB = 1024 MB (Megabytes)
1 TB = 1024 GB (Gigabytes)
1 PB = 1024 TB (Terabytes)
1 EB = 1024 PB (Petabyte)

Érdekesség: például a különböző adattárolóknál pl az 1 TB-os merevlemeznél csak 931 GB-ot látsz az 1024 GB helyett. Ez azért van, mert ezek az adattárolók más mértékegységet használnak jelen esetben 1 GB az 1 000 MB. Bővebben…

1 gigabájt (GB) pontosan 1024 megabájtnak (MB) felel meg. Ez azért van így, mert a számítógépes memóriák és adathordozók bináris alapon működnek, vagyis 2 hatványai alapján méretezhetők. 1 kilobájt (KB) 1024 bájtnak felel meg, 1 megabájt pedig 1024 kilobájtnak. Tehát 1 GB = 1024 MB = 1 073 741 824 bájt. A GB és MB méretegységek jellemzően a számítástechnikai kapacitások, adatmennyiségek és sebességek mérésére használatosak, például a merevlemez, memóriakártya, internetsebesség és szolgáltatások méretének kifejezésére.

A bájt az adatokat tároló egység. Egy bájt 8 bitből áll, és minden bit 0 vagy 1 lehet. Az adatok általában nagy mennyiségben tárolódnak, ezért szükség van nagyobb egységekre, mint a bájt. Az egyik ilyen egység a kilobájt (KB), amely ezer bájtot tartalmaz. A megabájt (MB) ezer kilobájtnak felel meg, a gigabájt (GB) pedig ezer megabájtnak.

A GB és a MB közötti átváltás hasznos információ lehet például akkor, ha nagy méretű fájlokat, például videókat vagy hangfelvételeket akarunk átmásolni az eszközünk és a számítógép között, vagy ha számításokat végzünk a felhőben.

Egy történetet is megosztanék: Régebben, amikor még nem volt annyi tárhelyünk a számítógépeken, a nagyobb fájlokat darabokra kellett bontanunk, és külön-külön tárolnunk őket a lemezen. Ez azt jelentette, hogy ha egy 100 MB-os fájlt szerettünk volna átmásolni egy másik számítógépre, először ki kellett választanunk a fájl darabjait, majd külön-külön átmásolni őket, majd a másik számítógépen össze kellett állítani őket újra. Ma már szerencsére nem kell ezzel a problémával küzdenünk, mert a nagyobb tárhelyek és a gyorsabb adatátviteli sebességek lehetővé teszik, hogy egész fájlokat mozgassunk az eszközeink között.

Tudod a választ? Kérdésed van?